O dárcích

26. 12. 2008 18:55
Rubrika: Citlivé téma

Mluvili jste někdy o dárcích? Určitě ano. Pravděpodobně každý z nás alespoň jednou zažil onu zvláštní bezradnost, kdy nevěděl, čím druhého potěšit. A přitom šlo o někoho hodně blízkého! Blízkého, o němž během roku tvrdíme, že jej známe! Ano, říkáme, že jej známe, a pak nevíme, co mu věnovat k narozeninám, k Vánocům či k svátku. A tady se ukáže, ačkoli si to většina z nás ani nepřipustí, že dotyčného vlastně neznáme.

Najednou nevíme, čím jej potěšit, co pro něj vymyslet.

Co by ho vlastně potěšilo? Tuto myšlenku si možná pokládáme, ale žel ne právě procítěně. 

Výběr pěkného dárku, který zahřeje, chce určitý cit. A lásky samozřejmě. Takový dárek pak

"...na dárce prozrazuje, že ho ten druhý zajímá, že zná jeho slabosti i tajná přání, vkus, oblíbený umělecký směr, literární žánr, barvu, chuť… Že když je s ním, dokáže opravdu naslouchat, co ten druhý sděluje. A nejen verbálně. Že respektuje jeho „jinakost“, jeho názory, koníčky a že ho podporuje v tom, co dělá a co ho zajímá." (www.rodina.cz, článek: Co o nás prozradí dárky, 26. 11. 2008, 18:10)

Když dokážeme během roku vnímat, co nám ten druhý říká, co obdivuje, jaké má zájmy, co rád dělá ve svém volném čase, čím se rád obklopuje, jakým směrem se ubírá jeho životní filosofie, pak je zrození nápadu na ten pravý dárek mnohem jednodušší.

Představte si ve svých myslích jednoho ze svých blízkých, třeba někoho ze svých přátel. Dokážete si i bez jeho přítomnosti odpěvědět na otázky typu: co se mu líbí, jaký má vkus, čím se rád obklopuje, co ho zájímá, co rád dělá ve volném čase, jaké věci, detaily a prožitky jsou pro něj v životě důležité, čím se zabývá, jakým způsobem pohlíží na svět,...?

Možná jste si na některé z otázek i odpověděli. Ale víte, že jsou skutečně správné? Že skutečně vnímáte všechno, co se točí kolem vašeho blízkého? Jsou lidé více i méně sdílní. A nikdy vám nemusí ani vaši blízcí prozradit všechno. To, že o jistých věcech nemluví, neznamená, že je nezajímají třeba dokonce více než věci, o nichž mluví. Dokážete si všimnout i těchto věcí?

Pokud dokážete darovat dárek, z něhož máte už před jeho předáním dotyčnému sami radost, a váš milovaný z něj má potom opravdu upřímnou a velkou radost, pak si můžete možná říci, že vámi obdarovaného znáte. Dali jste mu něco, co si opravdu přeje, co se mu líbí a co vás bude provázet možná každý den.

Připomínám, že důležitý je také ten pocit už předtím, než dárek věnujete. Pokud už tehdy máte radost z toho, jaký dárek pro druhého u sebe ukrýváte, je už to velmi dobrým znamení. Máte radost z pocitu, že jste máte pro druhého něco, co mu udělá radost. Je to také signálem toho, že vám na druhém záleží.

Výběr dárku však není jednoduchá záležitost a nenapadne vás to často ani během toho jednoho odpoledne, které si pro obstarání dárku vyhradíte. Pokud si vyhradíte na obstarání dárku určitý ohraničený čas, pak odkládáte i přemýšlení o dárku a dotyčném až na ten přesně ohraničený čas. Přidejme k tomu ještě další okolnosti, které ohraničený čas přináší, a tak není žádné překvapení, že vám žádný hezký nápad na dveře nezaklepe. Múzy často zrovna nemají na vás čas.

Chce to čas. Chce to všímat si vašeho blízkého víc, a neustále se rozhlížet kolem sebe a vnímat všechno okolo vás. Vnímáte skutečně všechno nebo jen to, co zajímá právě vás?

Výběr pěkného dárku si žádá také schopnost jisté empatie. Umět se alespoň zkusit se vcítit do toho druhého. To ho ovšem musíte trochu znát a trochu víc si jej všímat, neomezovat se jen na své potřeby, své vlastní zájmy a pohledy na svět. Zkusit přijmout a pochopit pohled na svět toho druhého (ač s tím třeba nemusíte úplně souhlasit) a ne se mu za každou cenu snažit vnutit ten svůj. Zkusit chvíli třeba jen naslouchat. A nejenom ušima, ale i srdcem.

Není to o tom, koupit dárek, který se bude líbit (i) vám. Ono totiž bohatě stačí, když se bude líbit obdarovanému. Potom vám se zalíbí už jenom tím, že vidíte, že jste udělali tomu druhému radost. Není to o tom, koupit dárek, který se bude líbit i vám. Jde o to, koupit dárek tomu druhému.

"Například když muž v nejlepších letech, distinguovaný vědecký pracovník v oboru jaderné fyziky, racionalista a logik par excelence vstoupí do obchodu s ezoterickými potřebami a hloubá nad talismany proti černé magii. Pro toho, kdo ho zná, je to představa stejně reálná jako představa tuleně na Sahaře. On je tam ale proto, že jeho pobloudilá milovaná dcera se právě teď do takových tretek zbláznila, a on si dal práci zjistit, co to je, kde to najde, a ví, že z něčeho takového bude mít opravdovou radost.

Myslím, že jeho dcera bude mít talisman schovaný ještě v době, kdy se nebude už vůbec zajímat o magii, ale bude třeba přednášet na univerzitě kvantovou chemii a bude vědět, že její táta ji měl rád i v době, kdy mu dávala nekompromisně najevo, že je potrhlý a zaostalý materialista." (www.rodina.cz, článek: Co o nás prozradí dárky, 26. 11. 2008, 18:37)

Zabalení dárku k dárkům neodmyslitelně patří. Mnozí lidé jim nepřikládají příliš velký význam a nikdy pro ně třeba význam mít ani nebudou. Ale vžijte se do situace, kdy obdarováváte někoho, koho máte skutečně rádi. Vybrali jste dárek, z něhož máte skutečně radost a těšíte se z pocitu, že jste se dopídili toho pravého dárku pro něj. Potom i jeho zabalení má pro vás zvláštní význam. Na balení takto krásného dárku se těšíte, přemýšlíte, jak nejoriginálněji danou věcičku ukrýt pod vrstvu papíru. I to má své kouzlo. Pokud vám skutečně záleží na dárku, záleží vám i na předání s opravdovou noblesou a originalitou.

Dárky z lásky, o nichž je tady celou dobu řeč, jsou potom dárky navýsost originální, krásné a šité přesně namíru tomu, jemuž jsou určeny. Při takových dárcích ani nemůžeme uvažovat o tom, že bychom je mohli věnovat někomu jinému! Jsou přímo pro toho jediného.

Existují však bohužel i dárky, "...které nesou stopy nezájmu a lhostejnosti, nejsou nijak individualizované a jsou inspirované univerzální tradicí. ... Průměrné a použitelné." (www.rodina.cz, článek: Co o nás prozradí dárky, 26. 11. 2008, 18:50) Přiznejme si, kdo nedal v životě takový dárek alespoň jedenkrát? Bohužel ...

Výběr dárků není jednoduchá věc, rozhodně však nepatří mezi těžké a nezvládnutelné.

"Myslím, že je stejně důležité vybírat dárky rozumem jako srdcem a stejně tak je přijímat. Neexistují univerzální pravidla, to nejdůležitější je vnímání druhého člověka, jeho sdělení pocitů a přání a umění být spolu. To, že přemýšlíte o tom, co druhého těší, čím je šťastný, jaký je, to je těch příslovečných devět desetin dárku pod hladinou." (www.rodina.cz, článek: Co o nás prozradí dárky, 26. 11. 2008, 18:53)

Přeji vám, stejně jakou autorka článku, který mě kapku inspiroval, a z něhož jsou uvedené citace, spoustu dárků z lásky.

Zobrazeno 1329×

Komentáře

Janka309

Moc krásný článek :-)

Hever

Jj, pěkné povídání. Moc mi vždycky udělá radost právě takový ten individualizovaný dárek. A co je podstatné, vůbec přitom nezáleží na nějaké hodnotě (kupní) toho dárku. <br />
<br />
A vždycky mě rozmrzí, když vidím, jak se někdo moc snaží dát ten nej dárek a dotyčný - třeba i proto, že se sám nikdy nesnažil shánět pěkný dárek - to vůbec neocení a bere to jakože prostě nic...

nekolikpismen

Taky bych si rád přečetl tento článek, a proto bych tě chtěl poprosit, abys změnila to tmavé pozadí, nebo barvu písma. Ale raděj to pozadí, strašně bije do očí a čtení na této stránce je tak zralé akorát na zkažení zraku. Díky

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz